Programın amacı, Gıda Mühendisliği ve benzer alanlarda lisans eğitimini tamamlamış olan kişilerin bilgi düzeylerinin artırılması ve güncellenmesi ve sahip olduğu bilgileri kullanarak güncel sorunlara çözüm önerisi getirebilmesidir. Öğrencilerinin gıda mühendisliğinin ilkeleri ve uygulamaları hakkındaki bilgilerini geniş kapsamlı hale getirmek, içinde bulunduğumuz asırdaki teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek ve yeni bilgileri üretebilecek düzeyde temel mühendislik bilgilerini ve gıda mühendisliği mesleğine uygun mesleki ve kişisel nitelikler kazanmalarını sağlamak, onlara gıda proseslerinin sağlık, gıda güvenliği, çevre ve sosyal etkilerini dikkate alarak analizi ve tasarımı için var olan bilgilerini kullanma imkanı vermek ve mesleki gelişimlerini arttırmak, diğer amaçlar arasındadır. Ayrıca, yüksek lisans öğrencilerine; Gıda Bilimi ve Teknolojisi ile ilgili ileri düzey kavram ve bilgileri edindirmek, Gıdaların işlenmesi konusunda gıda endüstrisine yeni teknolojilerin adaptasyonuna yardımcı olmak; İş hayatı ve bilimsel alanda profesyonel ve etik davranış sorumluluğunu geliştirmek; Bilimsel bilgiye ulaşmalarını sağlamak öğrencilerin kazanımlarından olup; bu amaçlara büyük ölçüde ulaşılmış ve bu kazanımları tez çalışmaları ile daha da arttırmaktadırlar.